Pastafri-lasagne

Får man kalla det lasagne när det inte är pasta i?

lasagne

Det finns flera sätt att göra en lasagne pastafri. De enklaste är egentligen att ersätta pastan med grönsaker. Jag har använt alla olika sorters grönsaker som ersättning för pastaplattor: zucchini, aubergine, kålrot, rotselleri, till och med kokbanan. Det är ganska simpelt att tänka hur man ska göra för att dessa ska bli pastaplattor (skiva grönsaken och placera i lasagnen så som du skulle plattor). Vissa grönsaker kan vara trevligt att tillaga först, så som aubergine.

Eftersom jag brukar göra mycket lasagne och sedan frysa den rå (tillaga vid senare tillfälle) så har jag lärt mig vissa saker som att aubergine inte passar i lasagner som man fryser in då auberginen blir som gummi. Ska man frysa auberginelasagne ska man steka auberginen först.

Sedan finns det ett sätt till jag har börjat göra lasagne på där jag ”skapar” plattor. Helt enkelt så gör jag flera Paleo pannkakor på ägg, kokosmjölk, mandelmjöl och salt (jag utesluter alltså bananerna helt från receptet). Sedan använder jag dessa som plattor.

Bonus tips: om du vill ha en extra god och nyttig lasagne, köp en Butternut Squash. Skär den i två halvor (på längden). Skopa ut alla kärnor. Lägg halvorna med skalet upp på en plåt. Ha i ugnen ca 20 minuter på 200 grader (kolla att den är mjuk efter 20 minuter annars förlänger du bara ugnsvistelsen). När pumpan är mjuk tar man ut den ur ugnen, sedan låter man den svalna lite innan man skopar ur ”köttet” med en sked. Mosa köttet med en gaffel och använd sedan den josiga massan som tomatsås. Jag brukar varva ”plattor”, någon version av stekt köttfärs och butternut squash sås i min lasagne. Är man ok med grädde och ost kan man alltid göra en ost sås som man varvar med, och sedan toppa allt med lite mer ost.

Etiketter: , ,

Lämna en kommentar